1 maand geleden
donderdag 28 mei 2009
Wenteltrap
De ingewikkelde wenteltrap uit mijn vorige bericht heb ik nu in 3D gemaakt. Het was even puzzelen hoe zo'n ding in elkaar zit. Ik heb het zo efficiƫnt mogelijk gedaan: de beide trappen bij het gebouw zijn precies identiek. Waarschijnlijk moet zo'n trap altijd dezelfde kant op draaien. Ik zal er eens op letten bij andere gebouwen. Verder bestaat zo'n trap uit drie dezelfde trapdelen en verder is elke tree ook hetzelfde. Dat leent zich ervoor om het te doen met components. Eerst heb ik een tree gemaakt. Dat component weer gebruikt in een trapdeel door de treden steeds iets omhoog te schuiven en te draaien ten opzichte van de vorige. Drie van die trapdeel-componenten heb ik samen tot een nieuw component gemaakt: de trap zelf. En dat trap-component kon ik aan beide kanten van het gebouw gebruiken. Zo bleef het geheel nog heel acceptabel qua grootte in kB.
Nog twee overdenkingen: - Zou het over een paar jaar misschien zo zijn dat we zulk breed breedband hebben voor internet dat we spijt krijgen dat we de modellen voorheen niet wat meer Mb's hadden gegeven? - Wat gebeurt er met modellen die later afgebroken worden? Controleert iemand dat? Of blijven ze eeuwig in Google Earth staan? Er zal toch een tijd komen dat al mijn bouwsels niet meer in het echt bestaan...
zondag 24 mei 2009
Always face camera
Ik dacht een leuke oplossing gevonden te hebben voor een complex onderdeel van het gebouw waarmee ik nu bezig ben: de spiraaltrap. Ik had er een gedeeltelijk transparante png van gemaakt en daarvan een component gemaakt en aangevinkt Always face camera. Daarmee is het vlak altijd frontaal te zien, hoe je ook draait in Sketchup. Het draaipunt heb ik verschoven naar het midden. Iets wat ik zag in dit filmpje. Het zag er leuk uit in Sketchup. Maar na het uploaden naar Google Earth zag ik dat de truc niet werkte. Het vlakje met de texture van de trap draaide niet mee naar de camera. Kennelijk kan het niet. Wat moet ik nu weer bedenken om het realistisch te maken?
Wrat2
Truc gelukt: onderstaande bolvormige ding heb ik vrij realistisch kunnen maken in Sketchup. Even kort door de bocht hoe dat ging:
- Maak een bolvorm. Zie dit filmpje.
- Projecteer daar de foto op.
- Snijd de omtrek weg en dupliceer de vorm en verschuif deze iets.
- Verbind de twee schilvormen en schuif het geheel op de juiste plek.
Ondertussen is mijn recentst voltooide model van de Flamingo goedgekeurd. Al na tien dagen! Het tellertje rechtsboven kan op nul. Heel opvallend: dit model wordt enorm veel gedownload. Geen idee waarom.
woensdag 20 mei 2009
Wrat
Pas geleden zijn er weer vier modellen in een keer goedgekeurd door Google: de molen, de Piccardthofstaete, de Dreesflat en de Rabobank. De oudste was 50 dagen eerder voltooid. Het als de vorige keer lijkt Google aan bulkverwerking te doen. 's Kijken of de volgende keer weer ongeveer zo lang duurt.
Ondertussen ben ik met twee leuke gebouwen bezig: de Vensterschool in Groningen en een bedrijfsgebouw. Het laatste heeft interessante vormen. Er staat een opbouw op met een krom dak en er zit een soort van wrat op de voorpui met een bolvorm. Het maken van die wrat is een leuke uitdaging. Al schrijvende zit ik eraan te denken die vorm als volgt te maken: eerst een kogel, daarna de omtrek van de wrat erop projecteren, dan uitsnijden. Om de vorm dikte te geven dupliceren en iets verschuiven en daarna met elkaar verbinden. Binnenkort eens proberen. Bovenaan zie je hoe het ongeveer moet worden.
dinsdag 12 mei 2009
Quiz
Als je een tijdje aan een model hebt besteed ken je elke lijn, elke texture en elke ondergrond door en door. Voor mensen die werk van anderen bekijken is dat wat anders. Of niet? In dit bericht staan drie afdrukjes vanuit Sketchup van enkele van door mij gemaakte modellen. Wie weet welk model bij welke foto hoort? De notaris trekt uit de goede inzenders de winnaar. Hem of haar wacht een eervolle vermelding in deze weblog. De foto's zijn genummerd van 1 t/m 3, van boven naar beneden. Je kunt me mailen naar het adres dat rechts staat bij Over mij of je kunt een reactie achterlaten, maar dan zien anderen je oplossing wel.
woensdag 6 mei 2009
Beoordelingen
Wat is het waard? Elk model kan door anderen beoordeeld worden. Tenminste: als je ook een Google-account hebt. Net als bij Youtube kan je maximaal vijf sterren geven en eventueel een paar woorden erbij schrijven. Wat zie je in de praktijk: alleen goede modellen krijgen van anderen vijf sterren of heel af en toe vier. Dan is er een categorie die een of twee sterren krijgen. Dat kan je opvatten als erg slecht. Er speelt nog iets: sommigen geven vijf sterren aan anderen in de hoop dat ze hetzelfde krijgen van de maker van dat model. Soms staat er zelfs ongegeneerd bij: "en nu moet je mijn model ook waarderen". En er zijn makers die, als ze een beoordeling van een ster krijgen, datzelfde gaan geven aan modellen van de beoordelaar. Verder heb ik de indruk dat er ook sterren gegeven worden voor de architectuur en niet voor het maken. Mooie gebouwen die niet zo mooi gemaakt zijn scoren ook best hoog. Dus de sterren zijn erg betrekkelijk. Toch blijft het leuk als je ziet dat je model bekeken wordt. Zelf kijk ik wel eens in het 3D-warehouse en zoek op Groningen. Dan sorteer ik alle modellen op beoordeling. Langzamerhand verschijnen steeds meer modellen van mij in de top. Momenteel staan er zeven in de top 10. Je kan ook sorteren op populariteit. Dat is een ander verhaal. Oude gebouwen in het centrum winnen dan.
Labels:
beoordeling,
populair,
populariteit,
recensie,
sterren,
top
Abonneren op:
Posts (Atom)