Begonnen met een nieuw model: een hoge flat: de seniorenflat Hoogheem. Omdat ik geen idee had van de naam, architect, enz. heb ik dat gevraagd aan Platform GRAS, een platform voor architectuur en stedebouw in Groningen.
De afmetingen op de grond had ik snel gemeten maar de hoogte was een grotere uitdaging. Op de flat klimmen en een meetlint laten zakken was geen optie. Een theodoliet hadden we ook niet. Mijn vader, voorheen landmeter, heeft nog een antiek exemplaar, maar dat leek me niet handig. Toen maar de volgende methode gebruikt:
Als je onder een hoek van 45 graden naar de top van de flat kijkt dan is de afstand van je standpunt op de grond naar de voet van de flat gelijk aan de hoogte. Dat zou je kunnen doen met een geodriehoek waarbij je moet zorgen dat de korte zijden precies waterpas staan. Ik bleek een waterpas te hebben die je precies 45 graden kan houden. Ik keek langs de waterpas naar de top, mijn kinderen hielden de luchtbel in de waterpas in de gaten en ik ging precies zover van de flat staan dat de luchtbel in het midden stond. Op die manier bleek de hoogte 40 meter.
Een andere manier zou zijn geweest: je meet de onderste verdieping en vermenigvuldigt dat met het aantal verdiepingen. Dat ging niet goed: de onderste laag was van een andere hoogte dan de rest. Met een grote rolmaat geprobeerd maar die klapte steeds om als hij ver omhoog stond.
1 maand geleden
2 opmerkingen:
Hallo,
Je had ook een foto van de flat kunnen maken,daarna photomatch toepassen in sketchup. Wanneer je dan 1 maat werkelijk opgemeten hebt onderaan ( bvb de breedte van het gebouw), dan kan je met de scale opdracht de foto verschalen. Automatisch wordt de hoogte van het gebouw op een correcte manier verschaald en kan je de hoogte gewoon aflezen.
Groeten,
Marc Beeckman
Je hebt gelijk Marc. Zo kan het ook. Maak ik te weinig gebruik van. Ik heb het gelijk toegepast op mijn huidige projectje. Zie bericht van 14 augustus.
Een reactie posten