woensdag 25 februari 2009

Bouw seniorenflat Hoogheem voltooid


De kleurige seniorenflat Hoogheem is klaar en geĆ¼pload. De meeste tijd ging zitten in het met Photoshop verwijderen van de boomtakken op de foto's. Er staan namelijk allemaal heel hoge bomen omheen. Zoals ik al eerder meldde, heb ik meer informatie kunnen krijgen bij architectuurplatform GRAS. De flat bleek Hoogheem te heten. Toen ik daarna op de website van de architect ging kijken, bleek de flat daar Hoornse Heem te heten! Vreemd.

dinsdag 24 februari 2009

Dakfoto's

Het maken van een texture voor het dak van een gebouw is altijd moeilijk. Je kan zelden vanaf een grotere hoogte foto's nemen. Luchtfoto's zijn ook nauwelijks te vinden. Ik heb wel eens wat geprobeerd met een camera aan een vlieger, maar dat is erg omslachtig. Ook heb ik wel eens een heel lange paal gemaakt van aan elkaar gebonden stokken met bovenin de camera. Dat was voor een dak van mijn Wallhouse. De standaardoplossing is gewoon inzoomen op Google Earth en daar en plaatje van maken en gebruiken (File > Save > Save image).
Wat soms betere foto's geeft is Live Search Maps van Microsoft. Van sommige delen, in mijn geval Groningen, zijn luchtfoto's te zien als je ver genoeg inzoomt. In het navigatiescherm wordt dan Vogelvlucht-weergave zichtbaar. Ter vergelijking heb ik hier Google Earth en Live Search onder elkaar gezet van de flat die ik momenteel aan het maken ben:

woensdag 11 februari 2009

De kap van de molen


Het lekkerste had ik voor het laatst bewaard bij mijn molen De Helper: de kap. Na allerlei foto's bekeken te hebben bleek de vorm te bestaan uit een soort tentdak van een tent met twee stokken, en een soort bolvorm. Die twee vormen lopen door elkaar heen terwijl de grensvlakken afgerond zijn. De bolvorm heb ik al volgt gemaakt: Voor de onderste laag heb ik een soort tipi gemaakt. Een punt dus. Vanaf de onderkant heb ik alle vlakjes op een zelfde hoogte afgesneden. Voor de volgende laag heb ik daarop weer een tipi gemaakt maar wat minder puntig dan de onderste. Enzovoort. Op de vlakken die snijden met het rechte dak heb ik met de Intersect-functie de vlakken aan elkaar gemaakt en de overbodige, niet zichtbare valkken aan de binnenkant weggegumd.
Nu nog alles van textures voorzien en de molen is bijna klaar. Nog eens kijken wat ik met de bodem doe. Misschien kan ik iets doen met de watergang onder de molen door. Toen er laatst ijs lag kon ik daar mooi foto's van maken vanaf het ijs.

zondag 8 februari 2009

Hoogte meten

Begonnen met een nieuw model: een hoge flat: de seniorenflat Hoogheem. Omdat ik geen idee had van de naam, architect, enz. heb ik dat gevraagd aan Platform GRAS, een platform voor architectuur en stedebouw in Groningen.
De afmetingen op de grond had ik snel gemeten maar de hoogte was een grotere uitdaging. Op de flat klimmen en een meetlint laten zakken was geen optie. Een theodoliet hadden we ook niet. Mijn vader, voorheen landmeter, heeft nog een antiek exemplaar, maar dat leek me niet handig. Toen maar de volgende methode gebruikt:

Als je onder een hoek van 45 graden naar de top van de flat kijkt dan is de afstand van je standpunt op de grond naar de voet van de flat gelijk aan de hoogte. Dat zou je kunnen doen met een geodriehoek waarbij je moet zorgen dat de korte zijden precies waterpas staan. Ik bleek een waterpas te hebben die je precies 45 graden kan houden. Ik keek langs de waterpas naar de top, mijn kinderen hielden de luchtbel in de waterpas in de gaten en ik ging precies zover van de flat staan dat de luchtbel in het midden stond. Op die manier bleek de hoogte 40 meter.
Een andere manier zou zijn geweest: je meet de onderste verdieping en vermenigvuldigt dat met het aantal verdiepingen. Dat ging niet goed: de onderste laag was van een andere hoogte dan de rest. Met een grote rolmaat geprobeerd maar die klapte steeds om als hij ver omhoog stond.