Voor een realistisch model is het dus zaak om het te beplakken met foto's. Kort door de bocht houdt dat in dat je een foto van een muur van een gebouw neemt en dat plakt op dezelfde muur van je model. Het hoeft trouwens niet per se een gebouw te zijn; je kan zelfs personen maken op die manier. Dingen die van belang zijn:
- Je foto moet zo klein mogelijk zijn maar wel duidelijk genoeg
- Er moeten geen storende dingen voor staan/liggen/zitten zoals bomen, schaduwen, enz.
- Het moet zo veel mogelijk recht van voren gefotografeerd zijn.
- Verschillende foto's van het gebouw moeten ongeveer op dezelfde tijd gemaakt zijn.
- Ik bewerk mijn foto's met Adobe Photoshop. Daarmee kan je een foto verkleinen (Ctrl+Alt+I). Meestal ga ik tot een breedte van zo'n 100 tot 750 pixels breedte. Als je dan kiest Save for web (Ctrl+Alt+Shift+S , ook wel monkeyfist genoemd), kan je bepalen hoeveel je de foto comprimeert. Ik ga meestal tot 40%. Met deze handelingen krijg je een klein plaatje dat toch nog goed lijkt.
- Vaak staan er obstakels voor de muur. Deze werk ik weg met de stamp-tool (S) en ik heb de Vanishing-point-tool (Alt+Ctrl+V) ontdekt. Daarmee 'verleng' je als het ware patronen. Echt een geweldig hulpmiddel.
- Als je een raam van opzij fotografeert, op je model plakt en dan vanuit een ander standpunt bekijkt, lijkt het nergens op vanwege schaduwen, smalle latten op plekken waar je die juist breed zou verwachten, enzovoort.
- Dingen blijken een heel andere kleur te hebben als je ze op verschillende tijdstippen op de dag fotografeert of nog erger: in verschillende jaargetijden. Als je dan twee foto's naast elkaar in een model ziet vormt het geen mooi geheel. Maar soms is het gewoon niet anders. Aan het begin van dit artikel zie je zo'n geval: het is de voorpui van FloraHolland Eelde, het model waar ik momenteel mee bezig ben.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten