1 maand geleden
maandag 29 december 2008
Preview molen De Helper
Een pro deo projectje waar ik ook mee bezig ben is die van de molen De Helper. Vanaf het dak van mijn woning met de verrekijker te zien: de molen aan de oostkant van het Paterswoldse Meer: De Helper. De bedoeling is een zo mooi mogelijk model te maken. Nog wel acceptabel qua grootte in kB maar wel zo gedetailleerd mogelijk. De gebruikte foto's heb ik gemaakt met laagstaande zon aan het eind van de dag. Dat geeft een mooi effect aan de structuur van de stenen. Voor de muurtjes rondom gebruik ik niet steeds dezelfde foto maar elk muurtje heeft zijn eigen foto. Zo wordt het nog realistischer.
Er zitten een paar 'uitdagingen' in: de kromming in de zijpanelen, de semi-doorzichtige wieken, de kap die allerlei rondingen heeft, het bouwsel onder de molen en de vlakken die ik alleen van benedenaf kan fotograferen. Ik heb vandaag een poging gedaan om vliegerfoto's te maken maar was helaas twee onderdeeltjes van het camera-ophangsysteem vergeten. De kap met de wieken bleek wel iets verdraaid ten opzichte van de vorige keer. Zodoende kon ik wel de dakramen goed fotograferen.
Labels:
De Helper,
Haren,
molen,
Paterswoldse Meer
vrijdag 26 december 2008
Preview Aak 16
Nieuw project begonnen: een woonhuis in Meerwijck, Kropswolde, Groningen.
Hier laat ik de laatste stand van zaken zien. Gisteren heb ik een en ander gemeten. De foto's maak ik later. Dat zal niet makkelijk zijn gezien de weelderige tuin. Het is wel een voordeel dat het nu winter is: dan is het een stuk kaler. De woning is interessant: de meeste muren zijn schuin en bekleed met zogenaamde singles. Ook de kleuren zijn niet standaard. Een aantal ramen zijn van het type dakraam.
maandag 22 december 2008
Idee
Ik krijg opeens een idee. Gauw even noteren en later uitwerken:
Dat laatste filmpje van het bouwproces van FloraHolland was niet echt zo'n succes.
Raar schokkerig en onduidelijk, eerlijk gezegd. Als ik het nou eens als volgt aanpak:
Na het voltooien van de bouw van het model sla ik alles eerst goed op.
Even tussendoor: Dat opslaan doe ik trouwens ook altijd op mijn viruele harde schijf. Microsoft biedt iedereen die al Live gebruikt zo'n 'oplossing'. Het heet Skydrive. Je hebt 5 Gb tot je beschikking, kan mappen aanmaken en mensen toegang geven of juist niet. Bestanden mogen tot 50 Mb groot zijn. Echt handig. Uploaden gaat redelijk snel. Alleen het spelletje dat zichtbaar wordt tijdens het uploaden is nogal duf.
Maar goed: over dat filmpje. Als ik dan alles opgeslagen heb ga ik het stap-voor-stap weer afbreken met de hide tool. Voordat ik elke stap doe, maak ik een foto met File > Export > 2D Graphic. Daarna zet ik alle foto's in de juiste volgorde, vanaf het begin tot het voltooide model. Daarna maak ik met Microsoft MovieMaker weer een filmpje door de foto's te importeten. Voilá.
zaterdag 20 december 2008
Voorbeelden
Je kan veel leren door te kijken naar werk van anderen. Of het nu fotograferen is of webdesign, programmeren, illustreren, om maar wat te noemen. Met Sketchup is dat zeker ook het geval. Het mooie is hierbij dat je het werk kan downloaden vanaf het 3D-warehouse en dan in Sketchup van alle kanten kan bekijken. Het proces van het maken zie je dan wel niet maar wel het resultaat tot in alle details. Gebruikte foto's kan je individueel bekijken via Materials (het verfpotje). Kies dan bij tabblad Select in het scroll-down-menu In model. Via het tabblad Edit kan je achter de bestandsnaam twee iconen aanklikken: Browse en Edit. Daarmee kan je het fotobestand opslaan.
Twee voorbeelden wil ik hier noemen:
De eerste is iemand die zich sittingduck noemt. Hij maakt veel Google Earth modellen in Antwerpen en omgeving. Zijn productie is indrukwekkend.
Dan is er iemand uit Friesland met de gebruikersnaam janhin. Hij maakt veel kerken en molens. Erg verzorgd werk.
Twee voorbeelden wil ik hier noemen:
De eerste is iemand die zich sittingduck noemt. Hij maakt veel Google Earth modellen in Antwerpen en omgeving. Zijn productie is indrukwekkend.
Dan is er iemand uit Friesland met de gebruikersnaam janhin. Hij maakt veel kerken en molens. Erg verzorgd werk.
woensdag 17 december 2008
Procesfilmpje met MovieMaker
Ik had nog een verzameling foto's, gemaakt vanuit Sketchup (Export > 2D) tijdens het maken van het FloraHolland-model. Deze heb ik samengevat tot een animatie met Microsoft Moviemaker. Dit gratis programma kan foto's importeren. Ik heb ze op de juiste volgorde gezet en wat geschoven met de tijdbalk totdat elke foto 1,2 seconden duurde. Daarna liet ik er een .WMV van maken en heb die geüpload naar Youtube.
Achteraf was het effect leuker geweest wanneer ik het standpunt steeds hetzelfde had gehouden of wanneer ik elke foto steeds in twee delen had gemaakt: eentje voordat iets veranderd werd, en eentje erna. Dan was duidelijker geweest wat er toegevoegd werd. Maar tijdens het hele proces van bouwen is het lastig om daar steeds aan te denken. Misschien een volgende keer.
maandag 15 december 2008
Transparant
Op www.sketchupforum.nl heb ik de afwijzing van mijn GroenGroep-model in het forum aangekaart. Een moderator genaamd Gijs kwam met het idee dat het afwijzen te maken moest hebben aan het gebrekkige perspectief door de foto's van de ramen. Ook is de lucht te zien. En dat mag niet. Dat staat inderdaad in de acceptatie-eisen.
Dus doe ik het anders: de grote hal wordt nu open. Ik heb wat foto's van de binnenkant gemaakt. Een deel is open en de wanden met ramen ga ik transparant maken op de plekken van de ramen. Dat gaat als volgt: van de foto in jpg-formaat maak ik een png24-plaatje in Photoshop. Met jpg kan je namelijk geen transparantie toepassen. Daarna selecteer ik alle delen die eruit moeten en gum die weg. Het plaatje dat overblijft plak ik nu op de muur. Uiteraard mag de muur geen dikte hebben. Als je de binnenkant bekijkt zie je hetzelfde plaatje als de buitenkant maar dan natuurlijk in spiegelbeeld. Zo onstaan ramen waardoor je naar binnen en buiten kunt kijken. Al met al een stuk minder werk dan wanneer je alle ramen individueel zou moeten tekenen en beplakken met foto's.
Dit principe ga ik ook toepassen op een model waaraan ik ook al ben begonnen in een verloren uurtje: de molen aan het Paterswoldse Meer. De wieken hebben allemaal latjes met gaten ertussen.
woensdag 10 december 2008
Onvoltooide textuur
Vanmorgen was de beoordeling van de GroenGroep gedaan: Status: Nog niet geaccepteerd. Reden zou zijn: Onvoltooide textuur. Het icoontje hieronder stond erbij. Ik heb het model weer eens grondig bekeken en inderdaad twee plekken gevonden waar geen foto gebruikt is maar een kleur: de randen onder het dak van de hal. Volgens mij mag dat. Het stoort ook niet. In Google Earth neemt niemand een zo laag standpunt dat je die onderkant ziet. Maar ik zal nieuwe foto's maken en ze erop plakken. Als dat het niet is kan het zijn dat ik de gebruikte foto's te veel verkleind heb. Dan is het probleem groter. Moet ik op zoek naar de originelen en begint het proces opnieuw. 's Kijken of het hele accepteren door Google sneller gaat bij een tweede keer. Deze eerste keer duurde het 26 dagen. Hierboven een afdruk van de dakrand met kleur.
dinsdag 9 december 2008
Het Beste van
Op dit moment heb ik twee 3D-modellen ter beoordeling gestuurd naar Google's 3D-warehouse: Groen Groep Eelde en FloraHolland Eelde. Ik hoop dat ik heb volldaan aan de acceptatiecriteria om met de modellen terecht te komen in de 'laag' in Google Earth die heet Het Beste van 3D Modellen. ALs dat lukt kan iedereen die in Google Earth kijkt op de juiste paats, de modellen automatisch zien. Als een model niet helemaal voldoet, komt er een aanklikbaar icoontje op die plek. Kijkers moeten dan eerst op dat icoontje klikken en het model downloaden. Spannende tijden dus... Acceptatie kan een paar weken duren. Bij mijn model van het Wallhouse duurde het wel een week of zes. In eerste instantie kwam het kleine icoontje maar later werd dat gewijzigd in het model zelf. In het 3dwarehouse is een geaccepteerd model te herkennen aan bovenstaande onderscheiding. Het FloraHolland-model is al wel opgenomen in een verzameling modellen met de naam Best of 3D Warehouse Nominees. Hierin zouden alleen modellen staan die gemaakt zijn door zogenaamde Featured Modelers en het acceptatieproces zou sneller gaan dan de standaardprocedure. Het gekke is dat ik nog geen Featured Modeler ben. Je moet dan namelijk minstens 12 modellen hebben gemaakt die efficient gebouwd zijn. Er staat verder letterlijk: "Om een Geselecteerde modelbouwer/modelmaker te worden, moet u modellen met fototexturen maken van gebouwen met geografische referenties (goed gepositioneerd in Google Earth). Deze moeten efficiënt zijn ontwikkeld en het mooiste resultaat bieden met zo min mogelijk polygonen."
Labels:
3dwarehouse,
best of,
featured,
floraholland,
groengroep,
layer,
modeler,
nominee,
Sketchup
zondag 7 december 2008
Filmpje
Met de optie Scenes in Sketchup heb ik een kleine animatie gemaakt van mijn Groen Groep model.
Heel simpel. Open Window > Scenes. Kies dan een leuk standpunt en klik op de plus van Add scene. Kies dan een volgens standpunt en klik weer op plus, enzovoort. Met veertien scenes kwam ik op een 4 Mb avi-bestand. Deze is trouwens te maken door te kiezen voor File > Export > Animation... Als je het heel strak wilt doen kan je nog je standpunten heel precies bepalen met hulplijntjes en die later verbergen.
De kwaliteit die overbleef na het uploaden naar Youtube was wel erg slecht. Het origineel is een stuk beter. Dus voor professionele presentaties kan je beter het origineel op bijvoorbeeld een eigen site zetten.
zaterdag 6 december 2008
Groen Groep Eelde
Een aantal maanden geleden ben ik gestart met het modelleren van de gebouwen van de bloemenveiling in Eelde: FloraHolland. Hoewel de bedrijfsgebouwen nogal rechthoekig zijn, bleek het een immens werk. Het is niet alleen erg groot, misschien wel een van de grootste qua grondoppervlak in Google Earth van dit moment, maar er zaten ook nog eens een paar 'haken en ogen' aan: grootste struikelblok was het geaccidenteerde terrein. Toen het model eenmaal klaar was bleken er aan de ene kant delen verzonken te zijn in de grond en aan de andere kant delen te zweven boven de grond. Een mogelijkheid is dan om de ondergrond aan te passen en vervolgens die te 'verven' met een luchtfoto uit Google Earth. Bij het terugplaatsen van die ondergrond vanuit Sketchup in Google Earth bleek die ondergrond verdraaid te zijn. Omdat alles nogal lang duurde heb ik twee losse, kleinere gebouwen eerst maar eens ge-upload naar Google Earth. Het zijn die van een onderdeel van FloraHolland: Groen Groep Eelde, een cash & carry van bomen en planten. Moeilijkheid was hier dat delen van de muren volstonden met karren. En voor foto's aan de oostzijde moest ik verboden terrein betreden. De palen van het kantoorgebouwtje heb ik gedetailleerd gemaakt en de onderkant van de overkapping heb ik aantrekkelijk gemaakt. De teksten voor het 3dwarehouse heb ik in drie talen gemaakt en ik heb het logo van de Groen groep toegevoegd. Hopelijk wordt het snel goedgekeurd.
vrijdag 3 oktober 2008
Wallhouse #2
Ik woon ongeveer op de stadsgrens in het zuiden van de stad Groningen. Vlakbij staat een architectonisch kunstwerk, het Wallhouse, ontworpen door de Amerikaanse architect Hejduk. Het leek me leuk om dit gebouw in Sketchup te modelleren. Dat vond de directeur van de stichting die het beheert, ook. Hij stuurde me prompt bouwtekeningen in pdf. Met een meetlint heb ik nog wat gemeten en ben toen aan de slag gegaan. Het was een hele klus; ik heb er bijvoorbeeld misschien wel 100 foto's van gemaakt. Tot aan luchtfoto's met mijn vlieger aan toe (zie hierboven). Het moeilijkste waren de ronde muren. Een platte foto op een ronde muur plakken werkt niet goed. Dat doe je in Sketchup met 'projection'. Je maakt naast de ronde muur een rechte muur, plakt hier de foto op en projecteert die dan op de ronde muur. Hieronder weer een handig filmpje dat bovenstaande uitlegt:
woensdag 1 oktober 2008
Filmpjes
Ik heb er al heel wat aan gehad: filmpjes. Het begon met een partij instructiefilmpjes van Lynda.com. Ik heb zo'n 30 uur aan video's over het gebruik van Photoshop en Illustrator. alles wel drie keer doorgenomen. Het mooie is dat je alles zo vaak kan herhalen als nodig is en je kan de video zelf stop zetten. Ondertussen ben ik redelijk goed in het fotobewerken en het maken van illustraties. Sterker nog: ik verdien er zelfs mee (bij). Daarover misschien later meer. Maar ook makkelijk is Youtube. Naast de enorme hoop bagger komen er steeds meer superhandige video's bij die me al erg geholpen hebben. Een Youtube-user wil ik speciaal noemen: 4sketchpgotoschool heet hij/heten ze. Hier volgt een voorbeeld van zo'n filmpje:
zaterdag 27 september 2008
Behangen
Voor een realistisch model is het dus zaak om het te beplakken met foto's. Kort door de bocht houdt dat in dat je een foto van een muur van een gebouw neemt en dat plakt op dezelfde muur van je model. Het hoeft trouwens niet per se een gebouw te zijn; je kan zelfs personen maken op die manier. Dingen die van belang zijn:
- Je foto moet zo klein mogelijk zijn maar wel duidelijk genoeg
- Er moeten geen storende dingen voor staan/liggen/zitten zoals bomen, schaduwen, enz.
- Het moet zo veel mogelijk recht van voren gefotografeerd zijn.
- Verschillende foto's van het gebouw moeten ongeveer op dezelfde tijd gemaakt zijn.
- Ik bewerk mijn foto's met Adobe Photoshop. Daarmee kan je een foto verkleinen (Ctrl+Alt+I). Meestal ga ik tot een breedte van zo'n 100 tot 750 pixels breedte. Als je dan kiest Save for web (Ctrl+Alt+Shift+S , ook wel monkeyfist genoemd), kan je bepalen hoeveel je de foto comprimeert. Ik ga meestal tot 40%. Met deze handelingen krijg je een klein plaatje dat toch nog goed lijkt.
- Vaak staan er obstakels voor de muur. Deze werk ik weg met de stamp-tool (S) en ik heb de Vanishing-point-tool (Alt+Ctrl+V) ontdekt. Daarmee 'verleng' je als het ware patronen. Echt een geweldig hulpmiddel.
- Als je een raam van opzij fotografeert, op je model plakt en dan vanuit een ander standpunt bekijkt, lijkt het nergens op vanwege schaduwen, smalle latten op plekken waar je die juist breed zou verwachten, enzovoort.
- Dingen blijken een heel andere kleur te hebben als je ze op verschillende tijdstippen op de dag fotografeert of nog erger: in verschillende jaargetijden. Als je dan twee foto's naast elkaar in een model ziet vormt het geen mooi geheel. Maar soms is het gewoon niet anders. Aan het begin van dit artikel zie je zo'n geval: het is de voorpui van FloraHolland Eelde, het model waar ik momenteel mee bezig ben.
vrijdag 26 september 2008
Eigen huis
Het eerste projectje was mijn woning. Of beter: het huizenblok waarin als middelste woning mijn huis zit. Het model heb ik geverfd en beplakt met de standaard textures uit Sketchup. Het is best realitisch geworden. Zo heb ik de speelhut in de tuin gemaakt, een vogelnestkastje aan de muur van de opbouw en de zonnecellen op het dak van de buurman. Het was vooral een kwestie van goed meten met het meetlint omdat ik geen bouwtekening had. Het is een handige manier om je huis beter te leren kennen. Gek genoeg bijvoorbeeld, bleken de verschillende woningen niet even breed te zijn. En je zou verwachten dat de tussen muurtjes in de tuin precies op de erfscheiding staan maar dat bleek niet het geval. Toen ik het model maakte had ik de hoop dat hij rechtstreeks in Google Earth te zien zou zijn. Later bleek dat je dan je model met echte foto's moest 'beplakken'. Dat plan ligt er nu dus voor een andere keer. Het enige fotootje dat ik gebruikt heb is een ja-nee-sticker op de brievenbus. En niet eens zelf gemaakt: ik heb het uit een ander model dat ik gevonden heb in de grote verzameling openbare sketchup-modellen die hier te vinden zijn. De 'foto' van het model is trouwens heel makkelijk te maken vanuit Sketchup: File > Export > 2D graphics. Je kan kiezen uit een jpg, png, bmp of tif-plaatje. Om het wat realistischer te maken zet je nog de schaduw-optie aan: View > Shadows. Verder vond ik de ronde, kromme gedeeltes het moeilijkst. In mijn model bijvoorbeeld de lichtkoepels op het dak en de regenpijpen. Met de Follow-me tool bleek dat goed te lukken. Uiteindelijk heb ik het huis gepubliceerd naar het zogenaamde 3D-warehouse van Google wat ik hierboven al noemde. Het is nog sneller hier te vinden. Na dit model kreeg ik de smaak te pakken. Het was een leerzaam projectje. Ik was er achter gekomen dat ik iets met foto's moest doen om in Google Earth terecht te komen. Hoe kleiner het model qua kB, en hoe simpeler en realistischer, hoe eerder komt het in de Best of 3D warehouse-laag. Als het model daar in staat, verschijnt het automatisch bij iedereen die Google Earth gebruikt. Ik vond een soort handleiding en er bleken erg veel leerzame filmpjes te zijn op YouTube.
woensdag 24 september 2008
Aftrap
Ongeveer een jaar geleden maakte ik kennis met een fantastische tool: Sketchup.
Google SketchUp is een computerprogramma waarmee men in 3D kan tekenen. Het is ontworpen om mensen simpeler 3D dingen te laten tekenen dan de (toen) huidige 3D-programma's, welke vaak een zeer ingewikkelde cursus vereisen. Enkele van zijn functies zorgen ervoor dat ontwerpers met hun ontwerpen kunnen "spelen", iets wat onmogelijk is bij CAD-programma's. Het is mogelijk om met behulp van Sketchup gebouwen te tekenen en deze gebouwen te tonen in Google Earth als driedimensionale objecten. Het programma bevat o.a. een heliodon (schaduwsimulator), maar de grootste doorbraak heeft dit programma te danken aan de Push-Pull techniek, waarmee je vlakken van je 3D-model eenvoudig kan induwen of uittrekken.
Na wat experimenten heb ik ondertussen wat leuke gebouwen in Sketchup gemaakt en lijkt het me handig mijn ontwikkelingen, ontdekte handigheden en belevenissen hier bij te houden, vooral voor eigen gebruik om er later wat aan te hebben. En ook om anderen te laten zien hoever ik ben met bepaalde modellen.
Google SketchUp is een computerprogramma waarmee men in 3D kan tekenen. Het is ontworpen om mensen simpeler 3D dingen te laten tekenen dan de (toen) huidige 3D-programma's, welke vaak een zeer ingewikkelde cursus vereisen. Enkele van zijn functies zorgen ervoor dat ontwerpers met hun ontwerpen kunnen "spelen", iets wat onmogelijk is bij CAD-programma's. Het is mogelijk om met behulp van Sketchup gebouwen te tekenen en deze gebouwen te tonen in Google Earth als driedimensionale objecten. Het programma bevat o.a. een heliodon (schaduwsimulator), maar de grootste doorbraak heeft dit programma te danken aan de Push-Pull techniek, waarmee je vlakken van je 3D-model eenvoudig kan induwen of uittrekken.
Na wat experimenten heb ik ondertussen wat leuke gebouwen in Sketchup gemaakt en lijkt het me handig mijn ontwikkelingen, ontdekte handigheden en belevenissen hier bij te houden, vooral voor eigen gebruik om er later wat aan te hebben. En ook om anderen te laten zien hoever ik ben met bepaalde modellen.
Abonneren op:
Posts (Atom)