maandag 25 juli 2011

La Liberté


Bovenstaande model is La Liberté in Groningen. Architect is de bekende Dominique Perrault. Het gebouw is naast een ander prominent gebouw, het Gasuniegebouw, neergezet. Het lastige bij het bouwen van het model was om alle zijden te fotograferen. Een gevelfoto gebruiken voor meerdere gevels was niet mogelijk en dat is ook niet mijn gewoonte. Het maakt een model vaak doods en onecht. Omdat bij veel ramen een soort klep zit, moest ik die dingen overal weghalen met Photoshop omdat de foto's van onderen waren genomen. Voor de kleppen heb ik uiteraard een component gemaakt. Van het dak had ik geen opnamen omdat het gebouw nog maar net is opgeleverd. Ik heb een foto gebruikt van een ander gebouw. Later corrigeer ik dat wel een keer.
De hekjes rond het dek tussen onderste en tweede blokken heb ik met een Illustrator-file gemaakt die ik als png24 heb opgeslagen.
Ik kwam en passant nog een heel aardige sculptuur tegen naast de flat. Die ga ik zeker nog eens maken. Het heeft heel interessante vormen en is geschikt voor Sketchup.

woensdag 13 juli 2011

Proces


Dit gebouw is niet alleen erg mooi, het leek me ook nog eens interessant om het in Sketchup te bouwen. Vooral vanwege de vormen. Maar de kleuren mogen er ook zijn.
Sketchup is geschikt om snel rechthoekige vormen te creëren (en vooral beroemd om zijn push-pull-tool) maar rondingen zijn ook best goed te doen. Ik zal je laten zien hoe ik het gedaan heb.


Eerst heb ik de maten ter plekke bepaald en in Sketchup een cirkel gemaakt en op en plat vlak met de Arc-tool zorgvuldig de rondingen getekend. De Offset-tool was handig om de binnenkant van de muur te maken.



Met de Follow-me-tool,heb ik de muur/ het dak helemaal rondom gemaakt. Zo ontstond een soort ingezakte taart.



Toen heb ik dit model laten snijden met een ander model dat ik er doorheen heb laten lopen. Duidelijk genoeg te zien in de volgende plaatjes. Door nu alles te selecteren en te kiezen voor rechtsklik > Intersect faces > With Selection, wordt op alle plekken waar de vlakken elkaar snijden, nieuwe lijnen gemaakt.
Daarna was het makkelijk om alle overbodige vlakken en lijnen te deleten. Voilá.







Ik heb ervoor gekozen om de rondingen zo echt mogelijk te laten lijken. Daardoor ontstond een complex draadmodel maar het is wel levensecht. De textures heb ik bijna allemaal met projectie op de gekromde vlakken gemaakt.



De lelievormen op de vloer had ik aanvankelijk als component gemaakt en iets boven de vloer laten zweven. Na opmerkingen over Z-fighting van Google heb ik het maar geëxplode met een iets zwaarder model tot gevolg. Voor de vloer had ik kleuren uit de palet van Sketchup gekozen maar ook daar kreeg ik commentaar op. Kennelijk heeft men liever dat voor álles textures gebruikt worden. Ook best.

vrijdag 8 juli 2011

Afgekeurd



Hé, eindelijk weer eens een door Google afgewezen model! Bovenstaande gebouw, een wachtruimte voor busreizigers in Hoogkerk, dat een architectuurprijsheeft gekregen, is op maar liefst drie punten afgekeurd:

1 - het bestaat niet
2 - Z-fighting
3 - ontbrekende phototextures

Punt 1 kan meende ik al te hebben weerlegd door een link mee te geven met een straatviewbeeld van het gebouw in aanbouw. De Google Earth foto's geven echter nog een braakliggend stuk land. Ik zal nog wat hyperlinks sturen.
Punt 2 kan ik me nauwelijks voorstellen. Z-fighting, het overlappen van vlakken? Misschien komt het omdat het platform waarop het gebouw staat, een heel kleine hoek heeft met de echte ondergrond. Ik zal het platform/podium wat kleiner maken.
Punt 3 zal komen omdat ik geen textures heb gebruikt voor de kleuren van de ondergrond. Ik had geen luchtfoto en heb het met strakke maar realistische kleuren gedaan. Misschien moet ik een stukje foto opblazen en gebruiken voor die ondergrond.
Wordt dus vervolgd. Ik zal in een volgende post meer vertellen over het proces van het maken van de complexe vormen.