zaterdag 28 november 2009

Winterhuis


Vandaag eindelijk het vakantiehuis in Zweden voltooid. Was nog niet zo simpel vanwege het feit dat ik geen maten had van het gebouw en de foto's waren ook niet heel geweldig. Ik heb ze moeten maken toen er zeker een meter sneeuw lag. Dan loop je niet even naar de juiste plek voor de foto. Het huis staat op een helling vlakbij de piste. Vooral met behulp van de sandbox tools heb ik de ondergrond passend gemaakt. Omdat de satellietfoto gemaakt is in de zomer was de ondergrond niet met sneeuw. Ik ben zo vrij geweest om er wat sneeuwachtigs van te maken. Het lijkt nu een beetje of het huis in een sneeuwduin staat. Het wintersportgebied is een aanrader: 23 rustige pistes en een erg mooie omgeving. Je kan er naast alpineskieën en snowboarden ook leuk met sledehonden sleeën, ijsvissen, langlaufen en sneeuwscooteren. Dingen die ik allemaal al gedaan heb, daar.
De bijgevoegde foto heb ik gemaakt vanuit Google Earth, zodanig ingesteld dat het ergens drie uur 's nachts was. Grappig effect. Jammer dat de resolutie niet erg hoog is. Waarschijnlijk is dat in de Pro-versie van Sketchup mooier.

maandag 23 november 2009

Free publicity



Bovenstaande artikel (klik erop om het te kunnen lezen) verscheen op de achterkant van het novembernummer van Netwerk, het personeelsblad van FloraHolland. Het lijkt er een beetje op of het bewuste gebouw binnen twee uur is gebouwd. Was het maar zo...
Toch is het een leuk artikeltje geworden. Fotografie: Gerard van Rossum.

vrijdag 20 november 2009

Grafieken



In 3dwarehouse bestaat de mogelijkheid om te zien hoe vaak een model gedownload is en hoe vaak het bekeken is. Niet alleen in totaal maar ook in de loop van de tijd. Je hoeft voor dit laatste alleen maar te klikken op het grafiek-icoontje. Vooral leuk voor de maker. Ik heb dat eens bestudeerd voor gebouwen in Groningen. Ik wist al dat een paar oude modellen al bovenaan stonden qua populariteit. Deze modellen bleken iets merkwaardigs te laten zien: tot ergens dit jaar werden die modellen kennelijk enorm vaak bekeken en gedownload. Zoveel dat ze zelfs nationaal gezien bovenaan stonden qua populariteit. En dat terwijl ze niet eens erg mooi zijn. Kijk eens naar onderstaande grafieken en zie dat ze in de loop van dit jaar plotseling veel minder worden bekeken. Wie een verklaring heeft mag het zeggen. Oh ja, de makers van bewuste modellen deden dat voor een internetbedrijf dat software verkoopt waarmee je bij zoekmachines bovenaan komt te staan...




zondag 8 november 2009

To do list

Dat ik zojuist een nieuw gebouw gereed heb, wil niet zeggen dat ik nu op zoek moet naar een nieuw project. Ik doe graag veel dingen tegelijk, hoewel... Net als bij computers kan je nooit écht tegelijk aan dingen werken. Maar het is wel net als bij de aannemer die we de laatste keer aan het werk gezet hebben. Die had ook allerlei projectjes tegelijk lopen. Ik zal eens op een rijtje zetten welke dingen ik nog moet 'afronden':
- Een mooie ovalen flat. Probleem is het maken van foto's die mooi op elkaar aansluiten. Veel bomen vlakbij.
- Ons wintersporthuis in Zweden. Niet gemeten, ondergrond moeilijk want op een berg.
- Gebouw dat nog gefotografeerd moet worden. Ondergrond klaar.
- Mooi klassiek gebouw maar erg complex.
- Al redelijk gevorderd model waarbij de balkons erg moeilijk te maken zijn. Grote delen van de muren achter bomen.
Ik wil niet teveel laten zien, straks is iemand me nog voor, maar hier volgen wat fotootjes:





Genoeg te doen nog, dus. Terwijl ik net mijn stockfotografie een boost wil geven...

Rokade




Al heel langs is van een groot gebouw in Groningen een nogal opvallend model in Google Earth te zien: de Rokade. Een prominente flat waarvan het model waarschijnlijk gemaakt is naar een maquette. Het heeft geen foto-textures en sommige afmetingen kloppen niet. Het dak heeft een onnatuurlijke blauwe kleur. Dat heb ik allemaal verbeterd en vandaag ge-upload. Hopelijk vervangt het straks het al aanwezige model.

Voor de foto's heb ik een zonnige dag afgewacht en een tijdstip gekozen waarop de schaduwen mooi vallen. Het was praktisch onmogelijk om een hele pui in een keer op de foto te krijgen. Ik heb de Vanishing-tool van Photoshop veel moeten gebruiken. Aan elkaar geplakte foto's van boven en onderkant bleken qua kleur niet mooi aan te sluiten. Daarom heb ik geprobeerd de ramen van het hoge deel op de goede plekken te kopiëren op het lage deel. Andere probleempjes: aan het gebouw is een ander gebouw gekoppeld. Dat heb ik weggelaten en op die plek maar ramen gefantaseerd. Misschien maak ik dat andere gebouw later nog wel eens.
Dan waren er ook nog een soort bakken gemaakt in het dak. Van de binnenkant had ik geen foto's. Wel heb ik een site ontdekt die betere luchtfoto's heeft dan Google Earth of Bing. Erg handig. Verder was het ook erg moeilijk om de spiegelende ramen onderop mooi te krijgen. Grote steunpalen stonden in de weg. Ik heb het zo gedaan dat het nu lijkt of de palen in de ramen worden gespiegeld. En een klok aan de noordkant heb ik als apart fotootje getoond.

Palen aan de oostkant heb ik als componenten gemaakt.

Mooi detail vind ik zelf de roestvrijstalen ingang aan de zuid/westkant. Ik denk dat ik er toch wel in geslaagd ben een realistisch gebouw te maken dat slechts iets groter dan 1 Mb is. Bij het gebouw zijn nog foto's van mij genomen voor een artikel in een magazine. Daarover later meer.