1 maand geleden
zaterdag 25 april 2009
Dreesflat
Dit keer eens een snel model. Niet blijven hangen in het perfectioneren tot ik er bijna zat van ben, nee, gewoon snel. Gekozen voor een simpel gevormde flat in de buurt: de Dreesflat. Vooral ook omdat hij op een mooie plek aan het meer staat. De bewoners moeten een prachtig uitzicht hebben. Als uitdaging heb ik niets gemeten. Als basis heb ik de Google Earth-opname gebruikt. Lastige dingetjes: het huisje bovenop (waar trouwens gierzwaluwnestkasten aan zitten).
De ondergrond was weer eens behoorlijk scheef, en het meer. Recht van voren foto's maken was namelijk nauwelijks te doen. Op details heb ik het niet exact kunnen maken. Van twee bovenbalkons zonder plafond heb ik het hekje weggelaten en bij de ingang was nog een soort inham die ik weggelaten heb. Toch ben ik tevreden met het model.
zaterdag 18 april 2009
Publiciteit
Vandaag een artikeltje over mijn model voor FloraHolland in een tijdschrift voor alle medewerkers. Jammer dat het niet het stukje is dat ik zelf desgevraagd had geschreven maar wat plak- en knipwerk uit de tekst die ik bij de presentatie had geschreven. Ben benieuwd of het reacties oplevert. Toen er een stukje over in de personeelsnieuwsbrief stond waren die er niet... Gelukkig worden al mijn modellen heel positief beoordeeld op de site van 3Dwarehouse. En dat is door de kenners.
Labels:
artikel,
beoordeling,
floraholland,
PR,
publiciteit,
publicity
Bergen
Werk in uitvoering: een huisje in Zweden. Het leuke ervan is dat het op een berghelling staat. Voor degene die erheen wil: het is in Grönklitt, Orsa, Zweden, een skigebied. Ik moet het doen met een beperkt aantal foto's die moeilijk te nemen waren door de dikke laag sneeuw en ik heb geen maten. Het is de vraag of Google het accepteert: er ligt sneeuw op het dak en tegen het huis terwijl de satellietfoto's 's zomers genomen zijn. Als het model om die reden geweigerd wordt ga ik de sneeuw met behulp van Photoshop laten smelten en opnieuw uploaden.
maandag 13 april 2009
Nieuw: Rabobank De Meeuwen
Weer een nieuw gebouw gereed: Het bankgebouw van de Rabo in Groningen. Het heeft een simpele maar toch erg karakteristieke vorm en is van dezelfde architect als mijn vorige model: Gerard Schijf van Team 4 Architecten. In mijn vorige bericht zei ik al dat ik AutoCAD-bestanden had gekregen. Daarmee waren de maten al bekend en dat was erg handig. Gewoon overtekenen bleek het niet te worden: de lijntjes waren niet mooi aan elkaar gemaakt zoals in Sketchup noodzakelijk is.
Er waren nog wel een paar moeilijkheidjes: De puien waren enorm groot en het uitzicht erop was niet precies recht van voren te doen. Met de Photoshop-tool Vanishing Point heb ik alles toch mooi en natuurgetrouw gekregen.
In bovenstaande foto zie je nog een soort railing langs een bordes. Dat heb ik met een repeterende foto gedaan die ik gedeeltelijk transparant heb gemaakt en heb opgeslagen als png24.
Het dak was ook moeilijk. Luchtfoto's van Google Earth en Live Maps waren niet duidelijk maar gaven wel weer hoe het in elkaar steekt. Met een foto vanaf de grond waarop een deel van het dak te zien was heb ik het gereconstrueerd.
Het lastigst was dat de grond rond het gebouw niet helemaal vlak is. Bij de hoofdingang en aan de hoogste kant is het hoger. Ik heb het opgelost door bij dat deel de grond te verhogen door een hellinkje te tekenen. En die heb ik als volgt van een luchtfoto voorzien: in Google Earth een foto opslaan met Bestand > Opslaan > Beeld opslaan... Toen heb ik een vlak getekend dat boven het model zweeft, precies zo groot als de Google Earth-foto die ik binnen had gehaald in Sketchup met Get current view. Dat vlak heb ik Texture > Projected gemaakt. Met de Paintbucket-tool (Alt+klik) heb ik een sample paint gemaakt en daarmee de hellinkjes gepaint. Nog wat schuiven om het mooi aan te laten sluiten met de Google Earth-ondergrond et voilá.
Trouwens jammer dat de Google Earth-opname het gebouw niet precies van boven heeft opgenomen: het staat scheef op de grond. Ik heb het gebouw wel op de juiste plek gesitueerd. Nu lijkt het wat verschoven.
Nog iets: de hoogste pui heeft in het echt een enorme reclameboodschap. Dat leek me niet mooi en misschien zou het ook wel niet goedgekeurd worden door Google. Ik heb daarom de bovenste ramen ook op die plek gemaakt. Ook een plaquette en de tekst boven de ingang heb ik weggelaten. Als de Rabo daar tóch iets moois wil moeten ze maar mailen...
Labels:
bank,
Groningen,
Meeuwen,
Rabo,
vanishing point
maandag 6 april 2009
DWG-bestanden
Vandaag met iets begonnen wat nieuw is voor mij: DWG-bestanden. Van de architect van mijn laatste gebouw kreeg ik een AutoCAD-bestand in het .dwg-formaat. Na een klein onderzoekje kwam ik erachter hoe zoiets werkt: Je kan zo'n bestand importeren via File > Import. Bij Options kan je nog wat instellen. Eenmaal geïmporteerd blijken er heel veel layers bijgekomen te zijn. Die kan je samenvoegen op de layer waar je je model mee begon door ze te selecteren en in het Layer-schermpje (onder Window) op het min-teken te klikken. Als je in een nieuw layer hulplijnen overtrekt van de tekening en daarmee gaat tekenen, krijg je iets wat precies overeenkomt met de afmetingen van het dwg-bestand. Als je in een keer de juiste maten wilt moet je de dwg-tekening eerst op maat maken. Dat kan door met de Tape-measure tool een jou bekend deel op maat te maken. Al met al heel handig. Had ik maar zulke tekeningen gehad bij het maken van de eerdere modellen. Scheelt enorm veel werk. En nu klopt alles automatisch. Klein dingetje: de lijntjes van de dwg zijn soms niet helemaal aan elkaar gemaakt. Dat is even opletten.
woensdag 1 april 2009
Kantoor Piccardthofplas
Weer een model klaar: een groot kantoorgebouw aan een klein meertje bij me in de buurt. Het is een gebouw met een heel groot hellend dak dat begroeid is met mos en sedum. Aan de lage kant hout, aan de hoge kant steen en glas. Het interessante bij het maken ervan waren vooral de palen die aan de hoge kant het dak deels ondersteunen en de wenteltrap aan de lage kant. Zie foto's. De trap helemaal tree voor tree in Sketchup maken zou het bestand te groot maken. Ik het het uiteindelijk opgelost door een foto over te zetten naar een png24-bestand en deze in Photoshop transparant te maken op plekken waar je er doorheen kan kijken. Toen heb ik een plat vlak getekend in de hoek waar de trap staat en daar heb ik de png als texture op geplakt. Van welke kant je de trap ook bekijkt, het lijkt net echt. En met een klein bestandje. Er bleek wel een lastige welving in het terrein te zitten. Zichtbaar door te switchen van terrain naar niet terrain in Google Earth. Toen ik daarom het hele model ietsje had gekanteld en opgeslagen, bleek dat de dakramen niet meegekanteld waren. Even terugkantelen hielp niet. Moest ik de ramen opnieuw maken... Het wachten is nu op goedkeuring. Bij twee erdere modellen lijkt het wat dat betreft opeens heel vlot te gaan bij Google. Goede zaak.
Abonneren op:
Posts (Atom)